onsdag den 30. maj 2012

psoreisisdyret
hver eneste bevægelse fik dyret til at drysse.  Vi havde en leg der gik ud på at psoreisisdyret lagde hele verden øde. "hvad med at sige at pindsvinet dræber hele jorden med sin ulækkerhed. god ide! tilsidst var hele verden død men ovenover oppe på et bjerg i Harzen stod psreisisdyret.  Dette er i hvad i får af mig råbte dyret.
Dette dyr indgik i mig og nielses rædselskabinet. Hver aften blev den låst inde med et glas med mandelessens, det skulle uddrive denne dukkes onde sider.  Gamle dukker er altid uhyggelige fordi de er blevet leget gamle. Flyttet på af menneskehænder der er blevet grå. pakket ned i små bitte lege kufferter og taget frem på græsplæner, for at indgå i fætter lege.  gamle dukker rummer gamle lege. lege som forlængst er ophørt med at være levende lege. det er dukker fra de glemte lege. udlegede lege. Udenfor historisk tid. Da jeg var barn legede vi altid "spark i dåsen." Ingen, ud over psoreisisdyret, og balsam ole aner hvad det er idag.  Men de var der.  Vi troede dens ansigt var lavet af tygget rugbrød fra dengang man ikke havde andet end tygget rugbrød at bygge dukker af. Så sad de der og tyggede deres skolemadder om til dukker, som de kaldte sære ting niels. tror du det er skovmands? eller bare mørkt rugbrød. det fortaber sig. eller. Det vil jeg helst ikke vide. hvorfor ønsker du de detaljer? fordi det er vigtigt at vide hvor vi har dem.  Ellers kommer de efter os.  Som en fjendtlig drøm om skæl natten.  på et tidspunkt havde vi isoleret hele vejens syge dukker i vores rædselskabinet. Der stod elefanter på hjul som blev holdt i skak af mandelessens. fra nu af holder vi os til helt nye actionmænd. hvad med barbie spurgte inga. det går også an, bare i holder jer fra de overgramsede og betydningsmættede. Hvad betyder det? ja det kunne du li at vide. Det betyder de dukker som ikke er blevet givet jer direkte fra forretning. men jeg er glad for mor mors søster vivis koala bjørn. gamle dukker rummer lege som de gerne vil lege igen, men som i ikke kender.  I deres led sidder bevægelser fra ukendt tid. i deres øjne anes der mellemregninger og dermed gammel ondskab. Vi hjælper jer med at kondemnere dem i et skab vi kalder rædselskabinettet. Og så kom niels ind over og forklarede om det usynlige fængsel af grim lugt og glas som ingen udlegede dukker med samvittighed kan undslippe.
  men så skete der det der ikke måtte ske. Et indbrud. Min far brød ind i rædselskabinettet fordi han troede det var snaps der var i glassene. Dagen efter var de sindsyge dukker on the loose.  jeg glemmer aldrig synet af psoreisis dyret mellem kornflakesene på køkkenbordet under det åbne skab.  lugten af den koncentrerede mandelessens fra soveværelset.  The horror.